Vecka 13 (12+0)

Beräknat förlossningsdatum: 2009-11-05
Du är i vecka: 13 (12+0)
Du är i månad: 3
Antal dagar kvar till förlossning: 196

Vecka 13

Barnet:

7-8 cm långt. Från befruktat ägg till embryo och foster. Nu är det ett fullt utvecklat om än mycket litet barn som växer i din livmoder. Alla organ är anlagda och har börjat fungera. Nu återstår två tredjedelar av graviditeten. Under denna tid skall barnet växa och alla organ skall mogna fullt ut. Barnet skall förbereda sig för ett liv utanför livmodern.
Den lilla kroppen blir allt stadigare. Delar av brosket börjar ersättas av ben och barnet rör sig mer och mer för varje dag som går. På ultraljudsundersökningen kan man se hur händerna söker sig mot munnen och hur armar och ben böjs och sträcks. Små pojkar bildar manligt könshormon och hos flickorna finns det miljoner av primitiva ägganlag i de omogna äggstockarna. Barnets ögon är fortfarande slutna och svettkörtlarna är färdigbildade. Det går att ana de linjer på fingertopparna som senare blir ert barns speciella fingeravtryck.

Mamman:

Nu går du in i den andra tredjedelen, trimestern, av graviditeten. Många upplever att de går in i en lugnare period. Det mesta har troligen fallit på plats. Du har accepterat graviditeten och lugnas också av att perioden med den största missfallsrisken är förbi. Lyssna till din kropp och hitta en bra balans mellan aktivitet och vila. Vanligt arbete och fysisk aktivitet är inte skadligt alls men tänk på att inte utsätta dig för onödig stress och se till att du får sova ordentligt. Om du har möjlighet, gör det redan nu till en god vana att ta en liten vilopaus mitt på dagen.

Fullspäckad helg

I fredags var det dags för inskrivning på MVC - äntligen!
Nu fick vi äntligen "bevisat" att vi ska ha bebis, så vi inte bara har inbillat oss alltihopa.. hehe. =)
Blodprov, vägning och en massa prat och information senare så var det avklarat..
Kändes skönt - barnmorskan vi fick verkar helt fantastisk dessutom, så det kändes också himla bra.

Efter det så åkte vi ut till fjällnora - och Fredriks föräldrar, för att dels bygga kök och dels droppa den goda nyheten!
Hans syster, Jenny, var den enda som var på plats när vi väl kom ut, så hon fick veta först.. blev väl en ganska väntad reaktion, och det var skönt att få det ur världen.
Senare kom även hans föräldrar hem, vilket resulterade i att även dom fick veta.

Under kvällen åkte jag in till stan för att "dricka öl" med de gamla jobbarkompisarna från IKEA, det blev en riktigt rolig kväll! Magnus och Sofia som har vetat om hela graviditeten länge var diskreta och ställde gulliga frågor, jag drack min cola och ingen misstänkte något..
Lite senare under kvällen listar dock "kapten Åsa" ut det och sen blev det en hel del surrande angående det en stund.
Jag tror att nästan alla visste om det när jag väl lämnade gänget strax efter tolv, när jag inte riktigt hade orken att vara ute längre.. hehe =)

Lördag som jag hyffsat länge, sen hoppade jag på bussen in till stan fö att knalla runt på den årliga marknaden (som jag inte hade en aning om att den existerade) tillsammans med väldigt gravida Hanna Aminder. Länge sen vi sågs nu, det var riktigt trevligt. Knallade runt en stund i blåsten, käkade en pizza och sen begav vi oss ifrån stan. Hanna åkte hem och jag tog mig hem till min andra Hanna.
Spenderade kvällen tillsammans med henne och hennes tre pojkar - alltid lika mysigt. Avslutade kvällen med att åka ner på stan för att se Återsken och årets show! GRYMT BRA!!
Åkte sen hem till mamma och sov.

Vaknade imorse och väntade på att bror min (som också sov ute hos mamma, efter en blöt kväll i örsundsbro) skulle vakna så jag kunde droppa nyheten för honom också..
Till slut vaknade han, och jag fick ändan ur vagnen och berättade...
Kan erkänna att jag är lite besviken över reaktionen, men jag hoppas att han tycker att det är roligare snart..

Men sagt och gjort, nu visste han iallafall, vilket också kändes skönt.. för nu var det bara pappa kvar. Blir ju lite svårt att hinna ta sig till Täby inom bara ett par dagar (innan det börjar sprida sig och eventuellt hamna på facebook) så jag plockade upp telefonen och ringde.
Kändes väl lite taskigt/elakt/tråkigt att berätta på det sättet, men å andra sidan - hellre att jag ringer och berättar än att han läser nånting på facebook? Inte sant?

Nåväl.. det här innebär att nu vet ALLA i våra familjer att vi väntar valp (mitt nya smeknamn på plutten där inne)

ALLA VET!!
Så nu kan man prata om det som man vill - borde kanske skaffa mig ett jobb först dock, innan det börjar komma ut för mycket men va fan!

Jag ska ha bebis, vi ska ha bebis, familjerna vet - vännerna vet..
It's time for the world to know!

Mama knows!

Ah, äntligen vet mamma om att hon ska bli mormor..
Det var så himla skönt att berätta.. Nu behöver man inte smyga längre..
Nu ska vi bara berätta för Fredriks föräldrar och våra syskon och sen kan vi andas ut på riktigt!

Både hon och Mats blev superglada.. =)

Nu sitter jag och väntar på att syster ska plocka upp mig för att vi ska åka till IKEA en snabbis och handla lite grejor till mamma bland annat, sedan ska vi åka ut till landet igen och pyssla hemma hos mamsen.
Får väl se när jag kommer hem ikväll, men det blir nog inte så sent, eftersom vi har en stor dag imorgon!

Imorgon ska vi till MVC för första gången, på inskrivningssamtal och efter det ska vi åka ut till Fjällnora och berätta den glada nyheten för Fredriks föräldrar!
Spännande dag!