Vecka 31 (30+1)

Beräknat förlossningsdatum: 2009-11-07
Du är i månad: 7
Du är i vecka: 31 (30+1)
Antal dagar kvar till förlossning: 69

Vecka 31

Barnet Barnet är 39 cm långt och väger 1.6 kg. Det händer mycket varje vecka. Barnet börjar lägga på sig underhudsfett och huden är mer rosa än röd. Det har fortfarande ganska stor rörelsefrihet inne i livmodern och har troligen inte lagt sig till rätta än, även om det finns barn som redan nu lägger sig med huvudet ner i bäckeningången.

Mamman Om din graviditet är normal och du är frisk följer du säkert det så kallade basprogrammet hos din barnmorska. Då brukar det vara dags för ännu en kontroll i graviditetsvecka 31. De flesta kvinnor kan fortsätta att arbeta som vanligt en tid till. Har du ett arbete som är extra tungt eller stressigt kan du från och med nu få beviljat havandeskapspenning på hel- eller deltid. Det gäller också om ditt arbete innebär ansträngande arbetsställningar eller om du utsätts för miljögifter eller skadliga gaser. Handläggningstiden kan vara ganska lång så ansök till försäkringskassan i god tid.
Belastningen på rygg och leder ökar för varje vecka. Om du måste bära matkassar eller något annat tungt, fördela vikten mellan båda dina händer så att du inte snedbelastar. En del kvinnor har väldigt ont av foglossning. Be barnmorskan eller sjukgymnasten om tips på vad du kan göra för att lindra det onda. Det är inte ovanligt att sammandragningarna ökar nu när magen blir större. Din kropp förbereder sig långsamt men säkert på att föda.

"Hej, jag svalde en fotboll..."

Tog lite bilder på magen igår.. och jäklar vad den ser ut som en liten boll.. Man skulle ju kunna tro att jag har svalt en hel, uppblåst fotboll.
Tycker nästan att den börjar likna Hannas mage lite, när hon väntade Viggo. Inte sant, raring? Boll, boll.. hihi

Anyway.. Har haft en ganska smärtfri vecka.. inga större problem förutom lite sömnsvårigheter. Det är ju inte det lättaste att hitta en bekväm sovställning ska jag tala om.. haha. Och det värsta är, att hittar man en som känns bra, så tar det ca tio minuter innan h*n där inne flyttar sig till just den delen av magen, och så var det plötsligt inte så bekvämt längre.. =)

Idag är jag ledig - fruktansvärt skönt.
Och dagen ska spenderas i den stora metropolen, Enköping, tillsammans med bästaste moster Hanna.
Nu har jag precis vaknat, så innan jag kan bege mig så måste jag vakna lite till, ta en dusch, klä på mig samt stoppa i mig lite frukost. Så min plan att vara inne hos henne till 11-12 känns nästan bortblåst.. Men men, man måste ju passa på att vila också - när man kan. =)

Vad kvällen erbjuder, vet jag inte.. funderade på om jag skulle få med mig min underbara karl ut och äta middag ikväll. Länge sedan vi gjorde något bara vi två.. skulle kunna vara lite mysigt, tycker jag. =)
Ska klura lite, kika på ekonomin och se vad vi kan ordna.

Men, men.. nu ska jag hoppa in i duschen.

Åh, just ja.. här kommer min lilla fotboll.. =)
Bjuder även på mina första helkroppsbilder.. =)

     

Vecka 30 (29+0)

Beräknat förlossningsdatum: 2009-11-07
Barnet blev till omkring: 2009-02-14  (alla hjärtans dag liksom.. hur gulligt är inte det?)
Du är i månad: 7
Du är i vecka: 30 (29+0)
Antal dagar kvar till förlossning: 77

Vecka 30

Barnet:

38 cm lång och ca 1.5 kg tung. Barnets hjärna utvecklas och växer. För att få plats veckar den ihop sig allt mer och bildar dess karakteristiska vindlingar och flikar. Barnets lungor är nästan helt utvecklade och det övar på andningsrörelser genom att höja och sänka bröstkorgen.

Mamman:

Kanske känner du att barnet hickar? Antagligen har ni påbörjat eller kanske redan slutfört någon föräldraförberedande kurs. Det är ungefär 2 månader kvar till förlossningen och mötet med ert lilla barn närmar sig för varje dag som går. Det är mer påtagligt ett barn du bär på, det blir allt större och starkare. Det är naturligt att föreställningarna om barnet och tankarna på hur en vardag med barnet skall bli ökar. Många kvinnor klagar över en tilltagande trötthet. Var noga med att äta bra näringsrik mat, att sova ordentligt och se till att du håller koll på ditt järnvärde. Prioritera en stund ute i friska luften varje dag. Inaktivitet och näringsbrist på grund av en felaktig kost leder bara till ännu mer trötthet och krämpor i kroppen. En del kvinnor får känningar av bäckensmärtor. Det är en hormonell påverkan på alla fogar och leder, framför allt bäckenet. Det är helt naturligt och ändamålsenligt eftersom det ger förlossningskanalen större möjlighet att bli elastisk och vidgas vid förlossningen. En del kvinnor upplever det som smärtsamt, de får svårt att gå och blygdbensfogen blir mycket öm. Det börjar bli tyngre och du kan känna dig känslig och ha lätt för att gråta vilket inte alls är konstigt. Du går in i den sista delen av graviditeten och det ställer stora krav på dig, både fysiskt och psykiskt. Lyssna till din kropp, var snäll mot den och ha tålamod. Det här är en speciell tid i livet. Sannolikt gör du inte om det så många gånger. Glöm inte att ta en paus mitt på dagen. Lägg dig ner och vila med benen högt mellan varven.