Nu börjas det..

I somras när min p-stav gick ut så bestämde vi efter mycket diskussioner att inte sätta in någon ny eller börja med p-piller. Så i ca ett halvår har vi varit utan skydd, vilket har inneburit att vi varit beredda på att vi skulle kunna bli gravida.

Vi har inte jobbat särskilt hårt på det, utan mera tänkt att "det blir när det blir".

Så i måndags, den 23 februari, efter att jag haft ömmande bröst i en vecka i sträck, gjorde vi ett graviditetstest och fick ett svagt, svagt plus. Eftersom det var så svagt så skyndade vi iväg till ica för att köpa ytterligare ett test. Det vi gjorde, visade negativt.. Blev ganska besviken innan jag gick och lade mig, men var ändå helt säker på att någonting inte stod rätt till..

Så morgonen efter, på tisdagen den 24 februari, gjorde jag ytterligare ett test..

.. och plussade!

VI ÄR GRAVIDA!!

Nu väntar nio långa spännande månader fyllda av förväntan, nervositet, planering, sparande och massor utav glädje.

Efter att ha surfat runt på en massa olika hemsidor och läst om olika stadier i graviditeten och gjort olika "test" för att se hur långt gången jag är så har vi valt att lita på ett av dessa test, och enligt detta test från http://www.libero.se/ så..


Beräknat förlossningsdatum: 2009-11-05
Barnet blev till omkring: 2009-02-12
Du är i vecka: 5
Du är i månad: 1
Antal graviditetsveckor och dagar: 4 veckor 2 dagar
Antal dagar kvar till förlossningen: 250

Vecka 5

Barnet:

24 dagar och 4 mm. Nu anar du säkert att du är gravid, om inte annat så för att mensen inte har kommit som förväntat. En del kvinnor känner av bröstspänningar och graviditetstestet är med all sannolikhet positivt. Somliga känner vid den här tiden en ovanlig metallsmak i munnen. De flesta kvinnor kissar oftare än de brukar göra. Orsaken är dels att det är en större blodgenomströmning i området kring livmodern, dels att den växande livmodern trycker mot urinblåsan. Det är helt normalt att känna sig väldigt trött och kanske lite extra hungrig.
Mellan det blivande barnet och livmodern finns moderkakan med sitt grenverk av blodkärl. Armanlagen sticker ut från kroppen som små, små vingar. Ryggraden anläggs och hjärnanlaget är delat i två halvor. Mellan kotorna i ryggraden letar sig nervbuntar ut från ryggmärgen. Dessa letar sig sedan till ut till hela kroppen. Nu kommer det snart att visa sig om det blir en flicka eller pojke. Ägget är till hundra procent kvinnligt så beroende på spermien som befruktat ägget avgörs om utvecklingen skall gå mot en flicka eller en pojke. Om det är en sädescell med en y-kromosom som träffat ägget först kommer testosteron nu att börja frisättas i höga halter. Då blir det en pojke. Sker inte denna utsöndring blir barnet en flicka.

Mamman:

Du kan när som helst ringa till mödravården där du bor. Barnmorskorna svarar på alla frågor och föredrar du att få hjälp med att göra ett graviditetstest, kan du göra det här. Eventuellt kan du redan nu boka tid för ett inskrivningssamtal lite längre fram.