Vecka 18 (17+0)

Beräknat förlossningsdatum: 2009-11-05
Du är i vecka: 18 (17+0)
Du är i månad: 4
Antal dagar kvar till förlossning: 161

Vecka 18

Barnet:

Det 16 veckor gamla barnet är nu 12,5-14cm långt mellan huvud och stjärt och vikten ca 150g. En enormt aktiv period börjar med rejäla träningspass. Han eller hon vrider och vänder på sig, sparkar och slår. Små luftbubblor som kallas alveoler eller lungblåsor bildas nu i lungorna. Fingrar och tår ser alltmer färdiga ut, och de virvlar och ränder som utgör barnets unika fingeravtryck börjar framträda. Nu ligger ögonen i rätt läge och i tarmen har barnets första avföring samlats - barnbeck. Om det skall bli en pojke så bildas prostatan nu. Barnet är känsligt för ljus och det kan göra grimaser och reagerar på ljud och stötar och föredrar söta smaker framför andra.
Mamman:

Är du förstföderska kan du troligen uppfatta de första rörelserna från barnet, men det kan också dröja ytterligare ett par veckor. Det beror både på hur barnet ligger, var moderkakan är placerad och om du ger dig tid till att känna efter. I början kan du uppleva det som att det bubblar till i magen. Många beskriver det som att det "fladdrar". När det inte längre går att ta fel på vad det är du känner kommer du förstå att du har känt av barnets allt starkare rörelser en tid. Känslan av att barnet verkligen är en självständig individ och att du är dess mamma infinner sig allt lättare. De flesta kvinnor mår bra under den här tiden i graviditeten. Det är ofta en harmonisk period och många upplever att håret, huden och ögonen får en ny spänst och glans. Det är nu i vecka 18 ni erbjuds ett rutinmässigt ultraljud. Vid det här laget är du förmodligen lika pigg som innan graviditeten och det är möjligt att sexlusten ökar. Höga östrogenhalter i din kropp får blodmängden i bäcken- området att öka. Detta bidrar till att du oftare och snabbare än vanligt blir sexuellt upphetsad.

Vecka 17 (16+5)

Tänkte jag skulle lägga upp ett litet bildbevis på min sprickfärdiga mage i vecka 17 (16+5)Heelt galet vad liten den ser ut på bild...
Den kändes och såg betydligt större ut när vi gick runt på IKEA, eller hur Anna?

Jobb, fika x2 och provkörning

Det var grymt kul att jobba idag.. kom in mycket roligt folk i affären, en massa människor som jag kände igen.
Tiden bara rann iväg och snart var klockan 14.00 och jag fick sluta..
Gick till bussen efter att jag handlat lite lösgodis (blev så himla sugen, så jag var ju tvungen) och åkte hem till Uppsala igen.
Stannade till på stan och träffade Anna, vi tog en vända ner på stan och fikade på Waynes, en stooor kopp vaniljlatte och en chokladboll senare bestämde vi oss för att åka ut till Babyland och titta på min älskling.. (vagnen som jag vill köpa)

Sagt och gjort, vi plockade ihop vårat pick och pack, tog oss till bussen och åkte ut..

Och där var den.. min raring.
Ända sedan jag såg den på hemsidan för flera månader sedan (tror tillochmed att jag tittade på den innan vi visste om att vi var gravida - kvinnlig intuition eller vad säger man?) så har jag varit störtförälskad.
Jag vet att den kostar en massa slantar, men är inte våran lilla prins/prinsessa värd att ligga i det bästa?

Så vi kände och klämde, provkörde den fram och tillbaka, vände den på en femöring (med en hand btw) och klappade på den ca tusen gånger.. Jag är kär.. på riktigt!
Jag vill ha, jag vill ha.. och Anna verkade också tycka att den var bra, eller?

Jag och Fredrik var ju faktiskt där för några dagar sedan och klappade på den, och ve verkar vara ganska överens om att det är en sån vi ska ha - satt och kikade på färger ikväll.. vi verkar ha enats om antingen en limegrön eller en mörkare grön. Vilken tycker ni?


Efter provkörningen knallade vi över till IKEA och tog oss ytterligare en kaffe, en macka och ett wienerbröd.
Har knappt gjort annat än att äta idag.. valpen måste vara extra hungrig.. =)

Har för övrigt känt mig riktigt sprickfärdig idag.. magen har putat så inni norden..
Anna påpekade flera gånger att "satan, vad gravid du ser ut!"
Visserligen roligt, men idag har det mest varit jobbigt, för det har stramat massor också plus att jag har haft lite småblödningar sedan inatt..
Jag och Fredrik.. "myste" lite så att säga, och det resulterade i en liten blödning.. och sen dess har det kommit nån droppe då och då.. Inget att oroa sig för gissar jag, men ändå..

Kunde inte somna heller.. och det är därför jag ligger här (i soffan - för att inte störa Fredrik) klockan halv ett på natten och bloggar om min otroligt spännande dag. =)

Hoppas det var intressant läsning..
Och du.. glöm inte att kommentera vilken färg ni tycker vi ska välja på vagnen..