Vecka 38 (37+0)

Beräknat förlossningsdatum: 2009-11-07
Du är i månad: 9
Du är i vecka: 38 (37+0)
Antal dagar kvar till förlossning: 21

Vecka 38

Barnet
Vikten är oftast mer än 3 kilo. Barnet räknas som fullgånget och många föder i den här veckan. Det är barnet själv som bestämmer när det är dags att födas. Forskning visar att graviditetslängden finns programmerad i arvsanlaget. Det är nedärvt från dig och din partner och har bestämts efter vad som är en normal graviditetslängd i just ert fall. Har du inte packat din bb-väska är det hög tid att du gör det. Låt den stå redo så att du inte behöver tänka på om du fått med dig allt när värkarna väl startar. Det är mycket barn i magen och moderkakan är mellan 20-25 cm i diameter. Den väger ungefär ett halvt kilo och det är av stor betydelse att den fungerar fullt ut.

Mamman
Hos rökande mödrar ses ofta kalkinlagringar i moderkakan. Följden blir att den inte fungerar lika bra. Nu när barnet behöver extra mycket näring kan det hämma tillväxten och kanske leder det också till att barnet inte orkar med ett förlossningsarbete lika bra som den annars skulle ha gjort. Du kan känna hur barnet trycker och pressar nedåt mot underlivet. Många barn sjunker ännu djupare ner. Ditt bäcken är något vidgat och barnets skallben har förmågan att omforma sig för att passa in i förlossningskanalen. Det kan vara svårt att hitta bekväma ställningar att sitta och ligga i. Magen är hela tiden i vägen. Du väntar på det första riktiga tecknet på att förlossningen startar. Hur känns en värk, kan vattnet gå utan att jag märker det, vad gör jag om det startar med en blödning? Det är många frågor som din barnmorska alltid kan ge dig lugnande svar på.

Egna kommentarer
Det går så sinnessjukt fort!

Att bebis ligger med huvudet i bäckenbotten känns ordentligt kan jag säga. Ligger och pressar, och så från ingenstans så hugger det till i underlivet och det ilar hela vägen upp i hårbottnen. Så kom h*n åt en nerv igen.. Ah, det är en helt underbar känsla (NOT!) men det är ju skönt att veta att bebis sjunker neråt hela tiden. Då går ju allt i rätt riktning.

Börjar misstänka att jag har fått urinvägsinfektion, eller att det är något annat knas, för jag har ganska mycket äggvita (eller vad jag tror är äggvita) i urinen och ibland svider det till lite. Det kan ju även vara bebis som kommer åt en nerv igen, men för säkerhets skull så ska jag ta upp det med barnmorskan på tisdag. Kanske tillochmed höra av mig till förlossningen och be om att få komma upp med ett urinprov innan dess, för att vara på den säkra sidan liksom..

Vill ju inte att nåt ska bli knas nu, när det är så nära..
Tänk, om 21 dagar (eventuellt lite till) så har vi en bebis!

Längtar!

Kommentera inlägget här :