Varför är det dåligt att ha barn på förskola?

Mimmi
Varför går hon så långa dagar då? Jag förstår att hon måste göra det när du har ngn jobbintervju lr liknande..men varför annars om du vill träffa henne mer och tycker kvällarna blir så korta med henne?

Svar:
Vi vill att hon ska gå på förskolan. Varför är det fel?
Jag läser både här och där om folk som tycker att personer som har "möjligheten" att ha sina barn hemma men väljer att ha dem på förskolan är så lata, dumma och dåliga föräldrar. Varför är det så?
Varför får man inte vilja att sina barn ska gå på förskolan, även om man har möjligheten att ha dem hemma?

Ja, jag är arbetslös nu och skulle därför tekniskt sett kunna ha henne hemma hela dagarna. Och det skulle vara jättemysigt. För mig. För Neijas del, som trivs så bra på förskolan, skulle det bara vara konstigt och, faktiskt, ganska tråkigt. Hon vill gå dit och hon vill vara där. Under de här månaderna som hon har gått på förskolan har hon hittils inte varit ledsen en endaste gång när vi lämnar henne och det är en brett leende liten tjej vi hämtar varje dag.

Neija går på förskola för att vi vill att hon ska gå på förskola. Inte för att vi inte har tid för henne, inte orkar med henne eller för att våra föräldradagar är slut. Vi vill att hon ska få träffa jämngamla/äldre och yngre barn. Vi vill att hon ska utvecklas och lära sig saker som vi kanske inte tänkt på. Bara på de fyra månader som hon har gått på förskolan har hon lärt sig så himla mycket.

Ska man behöva skämmas för att man vill att sitt barn ska gå på förskola? Som att det är något fult, något som gör en till en sämre förälder?

Pga att jag nu är arbetslös igen får inte Neija får gå mer än 20 timmar om några veckor och blir det så, så vill jag att hon ska få vara där så mycket som möjligt tills dess.. Är det fel?

Dessutom betalar vi för att ha henne på förskolan. Vi kommer få betala nästintill lika mycket när hon sedan (om jag inte fåt tag på ett jobb snart) får gå tillbaka till 20 timmar och det tycker vi är märkligt. OM vi ändå betalar för vår plats, varför får vi inte utnyttja all den tid vi vill?

Jag tänker inte skämmas för att jag/vi har valt att utnyttja möjligheten att ha Neija på förskolan, oavsett om jag för tillfället är arbetslös. Jag har en månad på mig, från den dagen jag blir arbetslös, att hitta ett nytt jobb innan vi behöver ändra hennes vistelsetid igen och jag tänker göra allt jag kan för att jag ska hinna få ett jobb innan dess.

Sen kan jag absolut hämta henne tidigare än 16 om dagarna, vilket jag gjorde - nästan hela förra veckan. Men den här veckan kommer jag inte ha samma möjlighet till det. Igår pluggade jag teori nästan hela dagen och passade på att träffa en kompis som jag inte sett på länge. Idag ska jag gå på kurs och vet inte när den slutar.
Imorgon ska jag åka ut till min mamma och "jobba". Och på fredag kommer hon som sagt att få vara helt ledig.


Förstår du nu?

Kommentarer :

#1: Elin

Barn mår bra av att gå på förskolan rimliga tider! Den nya trenden med att man ska ha ungarna hemma jämt och att de ska amma tills de börjar skolan har gått för långt. Barn lär sig av andra barn, de får en helt annan stimulans än hemma och de måste upptäcka en del saker på egen hand. Båda världarna behövs för att bygga starka individer!En arbetssökande har motsvarande en arbetsdag varje dag att söka nya jobb, den är inte ledig. Det tar tid att skriva ansökningar, ringa runt och eventuellt gå runt på stan. Men en förmån är att man kanske inte ägnar exakt åtta timmar om dagen till det varje dag, utan kan välja att hämta tidigare på dagis eller ta någon dag ledigt ibland!

skriven
#2: Frida & Riley

Summan ni betalar för timmarna, är baserad på eran inkomst. Jag satt i samma situation och surade ihop mig för att jag tyckte det var så orättvist att jag skulle betala för platsen, men bara fick vara där 15 timmar i veckan. Jag ringde till SOC som berättade att summan är baserad på ens inkomst. Har jag ingen inkomst så ska jag inte betala, men har jag fortf. en inkomst så ska jag betala. Trots att jag är arbetslös. Så jag antar att ni fortf. ska betala eftersom att Fredrik har en inkomst, trots att du inte har det.Ha det så bra!

skriven
#3: Mimmi

haha..jag hade nöjt mig med "för att vi vill det och anser att det är hennes bästa". Du får det att låta som att jag ifrågasatte att ens ha henne på fsk. Det jag frågade om var de långa dagarna (eftersom du själv skrev att det blev så kort tid med henne på kvällarna)

Den tiden kommer ju när du MÅSTE va ifrån henne långa dagar (om vi nu antar att du får ett jobb någon gång i framtiden)och då undrade jag bara att varför inte passa på att umgås mer nu när möjligheten finns, eftersom det verkade va det du ville.

Men jag fattar, ni vill utnyttja det ni betalar för-ni tycker fsk kan erbjuda en mer stimulerande lärandemiljö än vad du kan hemme och ni tror hon har roligare där än med dig hemma. Självklart gör ni som ni vill, det är varje förälders val att ge sina barn den uppgäxt man själv vill ge dem. Inget bätre eller sämre, bara olika åsikter.

skriven
#4: Neijas mormor

Jag ser hur bra Neija mår av att få leka med barnen och alla sakerna på fsk. Hon utvecklas, men kanske inte bara positivt. Man lär sig av andra - bra och dåliga saker. Men det är samtidigt det som ger henne stimulans och gör att vi som föräldrar/faromor-föräldrar får ge henne våra "rättofel" värderingar här hemma. Vi lär oss också. Mycket man inte tänker på att barnen faktiskt BÖR lära sig märker man att hon lär sig på fsk.

Du och Fredrik ska INTE må dåligt av att Neija lämnas till fsk. Iaf inte så länge hon mår så bra där som hon gör. Och rutiner är viktiga för barn. Hatta en dag hit o en dag dit är INTE så bra. Lite kortare dagar när du kan o en o annan ledig dag är nog bra men ledig hela veckor nu när hon VILL vara där - det är inte bra. Om inte annat så kommer ni att märka det under semestern i sommar...

Så stå på er - ni gör det som är rätt för ert barn. Det är det bara ni som vet. Be inte om ursäkt för det.

Kram till er

skriven

Kommentera inlägget här :