Ellen 1 år och 10 månader

Ellen är nu 1 år och 10, snart 11 månader. Det har hänt mycket i utvecklingen som jag inte skrivit ner här, och det ångrar jag, såhär i efterhand. 
Det är jättelätt att gå tillbaka och se när Neija började med nånting eller när hon körde sig DN ny färdighet. Men med Ellen blir det mer en gissningslek eller ett helvete att försöka minnas. Så jag tänkte skriva ner några av de grejerna som hon nyss har lärt sig eller håller på att lära sig just nu.

Hon har börjat "leka" med pottan. Vill gärna sitta på den, ta av sig blöjan och sitta en stund. Många gånger när hon har blöjan på så kan man höra henne kommentera "kiss, bajs" osv, ungefär som om hon börjar känna av när det ena eller det andra kommer i blöjan. 
Hittills har det bara blivit något i pottan en enda gång - och då blev hon typ skraj. Haha. Sötnos.

Hon pratar mer och mer. Är en riktig härmapa. Har nog räknat till tre eller fyra ord i samma mening som max hittills. Men det upprepas flitigt. Vad vi än pratar om, namn, ord, konversationer. Det mesta ska upprepas, och ofta blir det såpass rätt att man faktiskt förstår vad det är hon upprepar.

Favoritorden/meningarna just nu är:
"Åka bil"
"Blöja" (för byte av blöja)
"Buss, bil, båt"
"Äpple, banan"
"Macka, frukost, mjölk"
"Godmorgon, godnatt"
"Neija, mamma, pappa, Minna (Ellens eget namn på sig själv), mormor, moster, Olle, Astrid, Michael, Malin" (Och en hel del andra namn på folk omkring oss). 

Sen är hon väldigt duktig på ja, nej osv. Hon förstår fler ord än hon själv kan säga och man kan faktiskt prata med henne så att hon förstår i många lägen. 
Det är kul att se att hon snappar upp mer och mer för varje dag. 

Hon är väldigt duktig på att leka själv. Vilket såklart känns positivt, men även lite trist att hon ska behöva lära sig det. Men det är inte alltid som flickorna går jämnt och då är det ju toppen att Ellen kan hitta på något annat, precis som Neija. Neija var också väldigt duktig på att leka själv när hon var liten (och idag också såklart). 

Hon börjar mer och mer vilka klä på sig själv, skor, byxor och mössor är lättast hittills. Dragkedjetröjor/jackor brukar funka ibland. Stövlar är alltid smidigast, eftersom det bara är att stoppa ner tassarna i.

Hon kan klättra upp och ner ur vagnen själv. Något som vi inte lärt henne eller uppmuntrar men då och då upptäcker man hur hon plötsligt sitter där. Haha.
Hon älskar dock att ha bälte på sig, både i matstolen och i vagnen, så det är inga problem att få henne att sitta kvar. 

Hon älskar att åka bil och vill typ aldrig sluta. Blir perfekt under semestern när det blir längre resor. Tycker om att läsa/lyssna på böcker, leka med sitt kök, packa ner saker i väskor som hon sen kan bära runt på. Riva runt i garderoben (något som storasyster lärt henne) - inte populärt! 

Det finns en hel del annat som jag säkert inte kommit på att skriva ner, men nu är det frukostdags.
Tjejerna har tröttnat på sin morgonlek och tjatar om att få frukost - så det är bara att gilla läget. De brukar ju faktiskt bjuda på ca en timmes extra lugn och ro i sängen medan de leker vidare.. Tacksam mamma! 

Kommentera inlägget här :