Kolsyrade söta drycker

Pepsi cola eller Cocoa cola vilken säljer mest?

Pepsi Cola eller Coca Cola vilken säljer mest? En jämförelse av försäljningssiffror.

Pepsi cola eller Cocoa cola vilken säljer mest?
Pepsi cola eller Cocoa cola vilken säljer mest?

Pepsi Cola eller Coca Cola, vilken säljer mest? Det är en fråga som har ställts i många år och som fortfarande är relevant idag. Både Pepsi och Coca Cola är två av de mest kända varumärkena i världen och är ständigt i konkurrens med varandra. Men vem vinner i slutändan?

Enligt en artikel på Project Understood har Coca Cola varit marknadsledare sedan 2004. År 2020 hade PepsiCo ett börsvärde på 188,6 miljarder dollar medan Coca Cola hade ett börsvärde på 185,8 miljarder dollar. Sammantaget fortsätter Coca Cola att sälja bättre än Pepsi nästan överallt i världen. Men det finns också vissa områden där Pepsi säljer mer än Coca Cola till exempel i Mellanöstern och Nordafrika enligt samma artikel.

Men det handlar inte bara om försäljningssiffror. Det finns också andra faktorer som påverkar varumärkeskampen mellan Pepsi och Coca Cola till exempel smak marknadsföring och till och med politiska faktorer. I denna artikel kommer vi att titta närmare på dessa faktorer och försöka besvara frågan om vilken av de två dryckerna som säljer mest.

Historik och bakgrund

Pepsi Colas historia

Pepsi Cola är en av de mest kända läskedryckerna i världen. Dess historia började i North Carolina, USA 1898 när apotekaren Caleb Bradham skapade en ny läskedryck som han kallade “Brad’s Drink”. Han ändrade sedan namnet till “Pepsi Cola” 1898 och började sälja den på sin apotek.

Under 1900-talet växte Pepsi Cola till en av Coca-Colas största konkurrenter på marknaden. De båda företagen har sedan dess kämpat om marknadsandelar och konsumenternas förtroende. Idag är PepsiCo som äger Pepsi Cola en av världens största livsmedels- och dryckesföretag.

Coca Colas historia

Coca Cola är en annan välkänd läskedryck som har funnits på marknaden i över 125 år. Den skapades ursprungligen som en medicinsk dryck av apotekaren John Pemberton i Atlanta, Georgia USA 1886. Den ursprungliga formeln innehöll koffein och kola-nötter, vilket gav drycken dess karakteristiska smak.

Under 1900-talet växte Coca Cola till en global jätte och blev en av världens mest kända varumärken. Idag säljs Coca Cola i över 200 länder och företaget har expanderat till att erbjuda en rad olika drycker och produkter.

Både Pepsi Cola och Coca Cola har en lång och intressant historia som sträcker sig över flera decennier. De har varit huvudkonkurrenter på marknaden i över hundra år och fortsätter att kämpa om konsumenternas förtroende och lojalitet.

Global försäljning

Pepsi Colas marknadsandel

PepsiCo är en av de största dryckesproducenterna i världen och äger varumärken som Pepsi, Tropicana och Gatorade. Enligt Investopedia hade PepsiCo en omsättning på 25,3 miljarder dollar år 2021. Pepsi är den näst största tillverkaren av kolsyrade drycker efter Coca-Cola Company.

Enligt Projectunderstood fortsätter Coca-Cola att sälja bättre än Pepsi nästan överallt i världen. Men i vissa länder, som Mexiko, är Pepsi mer populärt än Coca-Cola.

Coca Colas marknadsandel

Coca-Cola Company är den största dryckestillverkaren i världen och äger varumärken som Coca-Cola, Sprite och Fanta. Enligt Investopedia hade Coca-Cola en omsättning på 38,7 miljarder dollar år 2020.